Transplantatie

Sommige patiënten komen in aanmerking voor niertransplantatie. Voor andere mensen zijn de operatie en de bijwerkingen van de geneesmiddelen te gevaarlijk. Als iemand bijvoorbeeld een ernstige hartkwaal heeft of al erg oud is, kan het zijn dat de voordelen van een niertransplantatie niet opwegen tegen de risico's. Deze beslissing wordt genomen door uw nefroloog in samenspraak met het transplantatieteam.
Om op de wachtlijst voor een kadaverniertransplantatie te komen zijn voorbereidende onderzoeken noodzakelijk. Alle orgaansystemen worden onderzocht om na te gaan of er eventuele problemen zijn die vóór de transplantatie moeten worden opgelost( bv. eerst ondergaan van coronaire bypass heelkunde), of er tegenaanwijzingen zijn voor een transplantatie ( bv. ernstige verkalkingen van de bloedvaten van het bekken).

transplantatie

Na registratie op de lijst wordt de patiënt door middel van hemodialyse of peritoneale dialyse behandeld totdat er een nierdonor gevonden is. Een eerste vereiste is dat het weefseltype van het donororgan overeenkomt met dat van de ontvanger. Dit kan door een bloedonderzoek worden aangetoond.

Soms treedt een levende bloedverwant (bv. ouder, broer of zus) of emotionele verwant (bv. partner, vriend of vriendin) als nierdonor op, omdat het lichaam met slechts één nier in principe goed blijft functioneren. Als er geen bloed- of emotionele verwant als donor kan optreden, moet er gewacht worden tot een donor met gezonde nieren van het juiste weefseltype overlijdt.

Een niertransplantatie duurt ongeveer tweeënhalf uur. Indien na de transplantatie geen specifieke medicamenteuze behandeling wordt opgestart, zal het afweersysteem proberen om de getransplanteerde nier aan te vallen en te vernietigen. Dit noemt men een afstoting. Om de kans op afstoting zo klein mogelijk te maken, wordt na de niertransplantatie medicatie gegeven om het afweersysteem te onderdrukken. Treedt er toch een afstotingsreactie op, dan moet deze zo snel mogelijk behandeld worden, anders kan de getransplanteerde nier volledig vernietigd worden. Na een niertransplantatie is een levenslange behandeling met geneesmiddelen dus noodzakelijk.

 

www.nefrologiebrugge.be maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u expliciet akkoord met het gebruik van deze cookies.