Peritoneale dialyse

Bij peritoneale dialyse (of PD) wordt een natuurlijk membraan gebruikt als filter: het peritoneaal membraan of buikvlies. Via een dunne, zachte plastic lijn, de PD katheter genaamd, die met behulp van een kleine operatie permanent in uw buikholte geplaatst wordt, stroomt de dialysevloeistof in de buikholte. Ongeveer 15 cm van de katheter bevindt zich buiten de buikholte, met als doel hier de zakken met dialysevloeistof aan te koppelen. De katheter kan eenvoudig worden verborgen onder de kleding.

peritoneale-dialyse 497x255

Wanneer de vloeistof in uw buikholte is gestroomd, vindt de dialyse plaats. Overtollig vocht en afvalstoffen uit het bloed gaan door het buikvlies naar de dialysevloeistof. De vloeistof wordt na enkele uren uit de buikholte gelaten en nieuw dialysaat wordt in de buikholte gebracht. Deze procedure heet een "wisseling".

Er zijn twee vormen van PD.

  • Continue Ambulante Peritoneale Dialyse (CAPD) is de handmatige vorm en wordt uitgevoerd gedurende de dag.
  • Automatische Peritoneale Dialyse (APD) wordt uitgevoerd met behulp van een machine, hoofdzakelijk gedurende de nacht terwijl u slaapt.

Beide vormen van peritoneale dialyse zijn even effectief.
Uw arts en verpleegkundigen kunnen u helpen met de keuze van welke vorm het beste bij u past. De juiste wisselprocedure zal u geleerd worden door de PD-verpleegkundige.

Een van de voordelen van PD is dat u uw behandeling thuis kan uitvoeren. Uw dieet en vochtinname zijn meestal minder beperkt dan bij hemodialyse. U moet wel voldoende opbergruimte in huis hebben om de voorraad PD-benodigdheden een plaats te geven. U krijgt een permanente catheter en u moet er rekening mee houden dat er een kans op infectie bestaat in de buikholte of daar waar de catheter het lichaam verlaat. Het is dus van het grootste belang om de wisselingen zo proper mogelijk uit te voeren, zoals u door de PD-verpleegkundige zal worden aangeleerd.

www.nefrologiebrugge.be maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u expliciet akkoord met het gebruik van deze cookies.