Alarmtekens

Bij chronische nierinsufficiëntie hebt u meer kans om ziek te worden dan uw leeftijdsgenoten. Hou daarom steeds rekening met volgende alarmsymptomen:

  • Koorts
    Koorts wijst meestal op een infectie. De oorzaken van koorts zijn heel verschillend en kunnen variëren van een milde aandoening zoals griep of keelontsteking tot een ernstige aandoening zoals een longontsteking of een bloedinfectie. Rapporteer steeds aan de verpleegkundige of nefroloog wanneer u warm aanvoelt en te koud heeft, rillingen vertoont of vermoedt koorts te hebben. Wanneer u zich thuis ziek voelt en koorts heeft, contacteer steeds uw huisarts of de dialyseafdeling of meldt u op de spoedgevallen. Rapporteer eveneens andere symptomen, zoals kortademigheid, hoest, braken, diarree, en pijn bij het urineren.

  • Bloeding van de fistel
    Wanneer de fistel thuis begint te bloeden, drukt u onmiddellijk het prikgaatje stevig af en houdt de arm omhoog. Gebruik liefst een steriel kompres. U kan dit vragen aan de verpleegkundigen, zodat u dit steeds thuis in voorraad hebt. Verwittig steeds de dialyseafdeling. Wanneer de bloeding niet snel stopt, komt u dringend naar het ziekenhuis. Bij een zeer hevige bloeding dient u de arm hogerop af te snoeren (bv. met een knelverband, een broeksriem of een handdoek). Dit is echter maar zinvol wanneer de uitgeoefende druk hoger is dan de slagaderdruk, zoniet verergert de bloeding nog.

  • Kortademigheid
    Ernstige kortademigheid en niet meer kunnen platliggen is meestal het gevolg van teveel water in de longen. Op dit moment kan alleen een dringende dialyse u helpen. In dit geval moet u dringend naar het ziekenhuis te komen.

  • Spierzwakte
    Wanneer u plots geen spierkracht meer heeft in uw benen en door uw benen zakt, kan dit wijzen op een te hoog kaliumgehalte in het bloed. Alleen een dringende dialyse kan dit probleem oplossen. Kom in dit geval dus zonder aarzelen naar het ziekenhuis.

  • Buikvliesontsteking
    Wanneer u behandeld wordt met peritoneale dialyse en de uitloop van de dialysevloeistof is troebel, of u hebt koorts, buikpijn, braken of diaree, dan gaat het waarschijnlijk om een buikvliesontsteking. In dat geval moet u dringend contact opnemen met de nefroloog, de peritoneale dialyse verpleegkundige of de spoedgevallen.

 

www.nefrologiebrugge.be maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u expliciet akkoord met het gebruik van deze cookies.