Voeding

Kunstnierbehandeling kan de taak van de nieren deels, maar zeker niet volledig overnemen. Daarom is het ook zeer belangrijk dat de aanvoer van afvalstoffen van de stofwisseling vermindert door het volgen van een aangepast dieet. Aanpassingen in het voedingspatroon zijn noodzakelijk! De diëtiste zal u een dieetuitleg geven die op uw maat gemaakt is en u begeleiden bij specifieke problemen.

  • Eiwit
    Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze worden gebruikt voor de groei en het herstel van de weefsels. Eiwitten worden afgebroken tot ureum, komen dan als afvalstof vrij in het bloed en worden normaal door de nieren uitgescheiden. Een te hoge inname van eiwitten heeft als gevolg dat de bloedwaarden van ureum, creatinine of fosfor zullen oplopen. Daarentegen is een hoge energieaanvoer noodzakelijk. Wanneer u onvoldoende calorieën inneemt, zal uw lichaam spieren afbreken en zal u vermageren. De grootste eiwitbronnen zijn vlees, vis, eieren, kaas en melkproducten (dierlijke producten).

  • Kalium
    Voornamelijk terug te vinden in plantaardige voedingsmiddelen. Kalium is een belangrijk mineraal. Het helpt het hart goed te functioneren. Bij verminderde nierfunctie kan het teveel aan kalium niet verwijderd worden en stapelt het zich op. Wanneer de kaliumwaarde in het bloed te hoog of te laag is, kan dit de hartfunctie storen. Aardappelen, groenten en fruit zijn niet weg te denken uit onze dagelijkse voeding. Deze voedingsmiddelen zitten boordevol voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, maar bevatten ook veel kalium. Door een goede keuze, portiegrootte en correcte bereidingstechniek zijn ze met mate toe te passen in een kaliumbeperkt dieet.

  • Fosfor
    Fosfor is voornamelijk terug te vinden in dierlijke voedingsmiddelen. Het stapelt zich op in het bloed als het niet of onvoldoende uitgescheiden wordt door de nieren. Teveel fosfor in het bloed kan leiden tot aderverkalking, botontkalking, gewrichtspijnen en jeuk. Tijdens de dialyse wordt een deel van het fosfor uit het bloed verwijderd. Ook door de fosforbindende medicatie die de arts voorschrijft zal een deel verwijderd worden. Deze maatregelen volstaan vaak echter niet, zodat ook de opname van fosfor via de voeding moet beperkt worden. Fosfor komt voornamelijk voor in voedingsmiddelen die eiwitten bevatten (vlees, vis, eieren, kaas, ...). De diëtiste zal u helpen om een goed evenwicht te vinden.

  • Natrium
    Natrium is een natuurlijk bestanddeel van zout (natriumchloride). Een te hoge inname van natrium zal leiden tot een verhoogde bloeddruk, dorst en vochtophoping. Natrium zit van nature in vrijwel alle voedingsmiddelen. Het is daarom aangeraden om geen zout toe te voegen aan de maaltijden. In de plaats van zout gebruikt u best (verse) kruiden. De diëtiste zal u tips geven hoe lekker te koken zonder het gebruik van zout. Het gebruik van dieetzout is verboden, aangezien deze producten zeer grote hoeveelheden kalium bevatten.

  • Vocht
    Sommige dialysepatiënten produceren nog een aanzienlijke hoeveelheid urine, waarin de afvalstoffen weliswaar weinig geconcentreerd zijn. Toch is deze weinig geconcentreerde urine erg belangrijk, omdat hierdoor een vochtbeperking minder noodzakelijk is of zelfs volledig kan wegvallen. De hoeveelheid vocht die u per dag mag innemen wordt bepaald door de hoeveelheid urine die u nog produceert. Belangrijk is dat uw gewichtsstijging tussen twee dialyses, die berekend is voor een persoon van +/- 75 kg niet groter is dan:
    1,8 kg in de week
    2,5 kg in het weekend
    Let op: Bij een te grote gewichtsstijging is het belangrijk om de hoeveelheid vocht die u inneemt te beperken en niet de hoeveelheid voeding.

 

www.nefrologiebrugge.be maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u expliciet akkoord met het gebruik van deze cookies.